Tuesday, October 28, 2025
HomeFUNDAMENTAL MCQOperating System MCQ part 1

Operating System MCQ part 1

1. Which of the following is an example of an operating system?

a) Microsoft Word
b) Google Chrome
c) Linux
d) Adobe Photoshop

 Answer: c) Linux 

2. What is the primary role of the operating system?

a) Execute user programs
b) Manage hardware and software resources
c) Connect the user to the internet
d) Provide security for networks

 Answer: b) Manage hardware and software resources 

3. Which of the following is NOT an example of an operating system?

a) Windows
b) macOS
c) Android
d) Microsoft Excel

 Answer: d) Microsoft Excel 

4. In which mode does the operating system directly interact with hardware?

a) User Mode
b) Kernel Mode
c) Supervisor Mode
d) Execution Mode

 Answer: b) Kernel Mode 

5. Which of the following is responsible for allocating resources like CPU time and memory in an operating system?

a) File system
b) Device driver
c) Kernel
d) Application software

 Answer: c) Kernel 

6. Which type of operating system is designed for a single user at a time?

a) Multi-user OS
b) Batch OS
c) Single-user OS
d) Real-time OS

 Answer: c) Single-user OS 

7. What is the purpose of the file system in an operating system?

a) Control the user interface
b) Organize data into files and directories
c) Allocate system resources
d) Perform network operations

 Answer: b) Organize data into files and directories 

8. Which of the following is a real-time operating system (RTOS)?

a) Windows XP
b) Linux
c) Android
d) FreeRTOS

 Answer: d) FreeRTOS 

9. Which of the following is a feature of a distributed operating system?

a) A single central processor
b) Execution across multiple computers connected through a network
c) Real-time processing
d) Limited hardware interaction

 Answer: b) Execution across multiple computers connected through a network 

10. What does the term “virtual memory” in an operating system refer to?

a) The amount of physical RAM installed in a computer
b) Memory space that appears larger than physical memory by using disk space
c) A special type of memory used only by the kernel
d) The main storage space for running programs

 Answer: b) Memory space that appears larger than physical memory by using disk space 
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

MS ACCESS MCQ PART 1

MS POWERPOINT MCQ PART 01

MS EXCEL MCQ PART 1

MS WORD MCQ PART 1

Recent Comments